Sunday, October 09, 2005

Ne legy barlanglako, menj el szavazni!

- szolt a Państwowa Komisja Wyborcza, azaz a Nemzeti Valasztasi Bizottsag es jonehany TV, ujsag valamit radio altal "meghirdetett" akcio jelszava. A kampany celja a - varhato - alacsony reszveteli arany "szepitese" volt.
Merthogy, Lengyelorszag ma elnokot valasztott, bar az elozetes kozvelemenykutatasok alapjan, nem sok meglepetes erheti majd az orszagot. Jelessen lesz masodik fordulo, ahova Donald Tusk es Jarosław Kaczyński fog tovadjutni, ezt a majdnem tenyt, mar az exit-polok is alatamasztjak, ennek megfeleloen, a mai nap meglehetos nyugalomban telt az orszagban, Krakkoban pl. mindenki a gyonyoru oszi idot elvezte.
Bar azert egy meglepetes erhet mindenkit, jelesul, nem lesz meg az ervenyesseghez szukseges szavazatszam, 16:30-kor 34%-os volt a reszveteli arany, tehat eppen elkepzelheto ez az eset is, merthogy egy atlag lengyel ebed elott szavaz, nem pedig utana.... illetve, annyira nincs tetje a valasztasoknak, hogy nagyon sokan ugy gondoltak minek elmenni szavazni.
(Egyebkent velemenyem szerint jol gondoltak: az 1997-es alkotmanyreform ota, az elnoknek - bar joval tobb joga van, mint otthon - gyakorlatilag reprezentacios feladatai vannak, az mas kerdes, hogy eddig Kwasńiewski elenken reszt vett mind a kul-, mind a belpolitikaban. Az orszaggyulesi valasztasok 2 hete voltak, ott is a varhato eredmeny szuletett, ehhez hozzajon a "valasztasi domping" - tobb kampany is (elnoki, orszaggyulesi, szenatusi) futott egymas melett - amibe az amugy is fasult Lengyelorszag igencsak belefaradt.)
Ugyhogy Będzemy spotkać w 23 pażdernika!
(Talalkozunk oktober 23-an! - a masodik fordulo idopontja)
Pedig en ugy rakeszultem, hogy majd valami jokis izgalmas valasztas lesz. Oszt' mi van?? Semmi!
Mindenesetre ez a napom nagyon jol telt, gyonyoru ido volt, csak egyvalami hianyzott - egy jo konyv!! De remeljuk, jovo heten meg lesz mar az indexem!

No comments: