Monday, December 14, 2009

Könyvek..../Ksiazki.....

Ojj, fontosak, olykor nagyon, olykor kevéssé, de mindig jelen az életemben. A legnagyobb felfedezéseim mindig is könyvekhez kötődtek (egyet.....a legnagyobbat kivéve....arra magamtól jöttem rá....:) - meg időnként zenéhez, de ahhoz csak ritkán és inkább akkor is könyv-dal kombóban.
És mégis oly kevés van róla errefelé - nyilván önzésemnek köszönhető...., meg annak hogy hajlamom van a fennhélyázásra ezzel kapcsolatban.... (kb. így: Ó, hát te nem is olvastad.....nahát....) pedig sokszor csak mákom van..... valaki már mesélt az íróról, vagy Ola mondott róla valamit (sokkal többet olvas mint Én, irigylem), mostanában meg sokszor Inda dörgöl valamit az orrom alá....

Befelyeztem ezt:A Jabłkowski Nagyáruház - egy igazi nagy áruház története (Az ugye tudjuk hogy rajongok az ilyenekért - Lásd: Állami áruház c. film :)- csodával határos egyébként hogy az eredeti ház megvan még Varsóban.... pont most kapták vissza. Sajnos kizárólag lengyelül olvasható. Aki tud és kiváncsi egy kis háborúközti marketingre az olvassa el!

Most felyezem be:Jacek Dehnel: Baba - fantasztikus elbeszélés folyam mintsem egy egész történet, a nagymama elbeszéléseből. Egy kritika szerint: "Soha, senki ilyen szépen nem búcsuzott eletének lezáruló szakaszától." Egyetértek. ja, és Polityka Útleveles lett a könyv!
Magyarul nem olvasható sajnos, de utolsó információim szerint készül a magyar fordítás.... - a neten nem találtam erre utaló nyomot, nemszámítva persze a mindig nagyzoló lengyel Wikipedia cikkét.

Ezek jönnek:
Armistead Maupin: Éjjeli hallgató Súlyos meleg kérdésekkel foglalkozó könyv, egy kanadai íróról. Sajnos otthon nem vagy csak alig ismert, könyvei szintén nem hozzáférhetőek magyarul.... :(
Recenzió magyarul!! itt.


Dubravka Ugresic: Elbeszélésfolyam - erőltetve A legjobb horvát író, egyik kevéssé ismert műve. Megint persze a háborúról..... Lengyelországban rendkívül kedvelt, csakúgy mint nyugaton, rendszeressen ír a gazeta Wyborcza hétvégi számaiba. magyarországon ismert - bár főleg délszláviával kapcsolt emberek számára, a nagyközönség eddig sajnos csak egy könyvét a Fájdalom minisztériuma-t vehette kézbe, néhány évvel ezelőtt.

Mircea Cartarescu: Travesti (magyarul - Lulu, 2004-ben jelentette meg a Gondolat Kiadó, fordította: Lövétei Lázár László)
Inda ajánlotta, a Czarne-ban meg bízunk, Én még rossz könyvet tőlük nem olvastam, max. olyat amivel nem értettem egyet.


most gondolom csak végig.....
majdnem egy sem hozzáférhető magyarul....
talán ,mégis volt értelme ennek a lengyelnek....

No comments: