Monday, September 21, 2009

Povorke ponosa....

Azaz, a büszkeség menete. Ezen a néven rendezték meg tegnap Belgrádban a Pride-ot. Kivételes, lévén évek óta nem járultak hozzá.
Idén egy nagyon szép kampány is kísérte az eseményt.



Nagyon szabad fordításomban:

"Mirjana Karanovićnak hívnak, és egy olyan országban szeretnék élni ahol, nem kell elrejteni azt hogy kinek ki tetszik/ki kit szeret. Fiúnak lány, lánynak fiú, fiúnak fiú vagy lánynak lány.
A szerelem nem titok, légy rá büszke."

Na jó de ki az a Mirjana Karanović??

Sokaknak ismerős lehet, gyakorlatilag Ő a jugoszláv filmgyártás utolsó és talán legnagyobb sztárja. Pályáját a Beogradi színművészeti után elsősorban a tvben kezdi, ahol gyorsan felfigyelnek rá, és 1980-ban megkapja első főszerepét a Petrija eskűvője című filmben, amivel mindjárt meg is nyeri a Pulai Filmfesztiválon (a jugó oszkár:) a legjobb színésznőnek járó szobrocskát. Tv filmek, játékok és sorozatok növelik népszerűségét, főleg Szerbiában. Aztán 1985-ben találkozik Kusturicával Sarajevoban.... Azóta majd minden Kusturica filmben jelen van (játszik, szinkronizál). Otthon emlékezhetünk rá a 'Papa szolgálati útra ment' vagy 'Underground' filmekből - illetve ezek sorozat változataiból.
Jugoszlávia szétesése után az egyetlen továbbra is elismert szinésznő a többi egykori tagországban, bár főleg otthon játszik színházban.
A 2000-es évek eleje hozza meg az újabb áttörést, 2003-ban játszik a 'Jagode u Supermarketu' (Jagoda a szupermarketben) című frenetikus sikerű filmben, amivel azonnal visszatér a "sztárság"-ba - legalábbis Kis-Jugoszlávia valamint Macedonia illetve a hercegovinai szerb területeken. Ugyanebben az évben a federáció szétesése óta először/elsőként játszik horvát filmben 'Svjedoci' (Szemtanúk) - háborús özvegyet..... a film óriási port kavar, elsősorban Karanovic szereplése. Ezt tetézi a következő években:
2004 'Zivot je cudo' (Az élet egy csoda) - Kusturica nemzetközi sikerű filmje, újra felhívja rá a figyelmet külföldön.
2005 'Go West' - horvát/bosnyák film két szerelmes srácról akik megpróbálnak elmenekülni a háború borzalmai elől, és valahogyan túlélni, szerelemben - nagyon nagy port kavar a film, elsősorban Szerbiában rendkívűl sokan támadják e miatt a film miatt - mindenesetre megerősíti pozicióját a Balkánon, valamint nenzetközileg is.
Aztán jön 2006 és egy fiatal szintén Sarajevói - milyen meglepő.... - rendezőnő, Jasmila Zbanic, aki mindjárt elsőfilmesként Arany Medvét nyer Berlinben a 'Grbavica'-ért (magyarul nagyon szép és találaló címmel: Szerelmem, Szarajevó volt látható) - Mirjanával a főszerepen (amit egyébként ingyen játszott el, úgy hogy majd fél évre Sarajevoba, a Grbavicára költözött) ami után gyakorlatilag hazaárulással vádolják otthon.
Karierje persze ezt sem sinyli meg, továbbra is az egyik legfoglalkoztatottabb szerb szinésznő, aki Miki Manojlovic és talán Branka Katic melett a legismertebb külföldön is.
Melegek iránti szimpátiáját erőssen kinyilvánította már a 'Go West'-ben. A fenti klipp nagy viszhangot váltott ki Szerbiában, főleg persze a jobb(ik) oldalon..... (mint ahogyan az egész sorozat - majd 20 spot készült a legismertebb szerb hírességekkel).

No comments: