Wednesday, September 01, 2010

Ja i tak to powiem!

Azaz, "Én úgyis elmondom!" az utóbbi napok (ha nem hónapok!) legnagyobb mondata itt, Lengyelországban.
Henryka Krzywonos tegnapi felszólalása a Szolidaritás 30 éves évfordulóján.

Teljes szöveg:(lengyelül)


Ki is ez a hölgy?
Ő volt az aki, 1980. aug. 15.-én, délben a Balti Operaház meletti, akkor még meglévő villanyosfordulóban közölte az utazókkal hogy, "Ez a vagon tovább nem közlekedik!" - ezzel megkezdődött az első, a Hajógyárat támogató sztrájk az országban, melyet utána majd minden nagyobb gyár, közmű és közlekedési vállalat átvett.
Következő nap feltünt a Hajógyárban kifejezni szolidaritását, és pont a gyár és a hatalom közötti megegyezés óráiban, ami után Wałesa le is fújta az általános sztrájkot, ekkor jön megint Henrykánk, és meggyőzi a sztrájkbizottságot hogy muszály mindenkire kiterjedő egyeséget kötni, mert ugyan a Hajógyárat békén hagyhatják, de a többi vállalatot biztossan nem jár ilyen jól.
Az események ezen láncolata elvezet aztán augusztus 31-éhez amikor aláírják az un. Augusztusi Megegyezéseket - melyben a hatalom enged, felállhat az első független szakszervezet - ez a későbbi Szolidaritás.
Persze ez vezet aztán 1981. december 13.-hoz is.....
A 89'-es kerekasztaltárgyalásokon résztvesz, a Szolidaritás tagja marad, de a közéletből aktívan eltűnik/visszavonul, un. "családi árvaházat" (ez egy követnivaló példa, egyébként, egyszer majd mesélek róla) működtet - időről időre persze megjelenik, rangos évfordulókon állandó vendég.
A tegnapi, ünnepi Szolidaritás kongresszuson kéretlenül szólal fel (mint álltalában...:), élesen bírálja Jarosław Kaczynski beszédét, és a Szolidaritást. Csakhogy tőle nem lehet elvenni a mikrofont (pedig próbálják), egyébként sem az a típus, ráadásul Anna Walentynowicz halála óta (ugye, április 10....) Ő, ennek az egész dolognak a "női jelképe".
A felszólalást óriási visszhang követi, mindenki erről beszél ma reggel a villamoson, vagy olvassa újságban - pontossan, azért mert a nép nagyobb részének elege van az állandó gyászból, abból hogy a PIS vittatja a hatalmat, a választásokat, a keresztet (ez is egy misét meg fog érni....), mindent - abból hogy Jarek szerint csak egy út van és az persze az Ő útja....

Ja és egyébként egy másik jeles személy az augusztusi banzájból - Frasyniuk - egyenesen elküldi a fenébe - finoman fordítva:


kevéssé finoman:
("azt kell hogy mondjam: Jarek, ba....d meg, ott sem voltál!")

No comments: