Tuesday, September 02, 2014

Nie ma lekko

(lefordithatatlan, lengyel) "Semmi nincs konnyen" - mondja Danuta Szaflarska* a vele keszult "interju-film" zarszavaban. Neki se akarki mondta am ezt, Jerzy Popieluszko**.

Csorogtak a konnyeim.


*Danuta Szaflarska - a lengyel szinhaz es filmmuveszet elo legendaja (99 eves az iden).
Palyajat 1939 szeptember 17-en kezdi Vilnoban (ma Vilnius) az akkori Lengyel Szinhazban, egyebkent kislengyelorszagi, a Sandeczyznaban szuletett.
Csak a legfontosabbak:
O jatsza a haboru utani elso lengyel film a Zakazane piosenki (Tiltott dalok) foszerepet. (Ami melesleg a ketto darab valamirevalo lengyel zenes film kozul az egyik - a masik a Przygoda na Mariensztacie - Mariensztadti Kaland)
Azota a legnagyobb sztarnak szamit. Az O kepevel jelenik meg a Film cimu - szinten legendas - ujsag elso szama. (Lent.)
Mostanaban Masłowska (a lengyel fiatal proza legfontosabb ironoje) darabjaiban jatszik a TR-ben, Varsoban, ami a lengyel kiserleti, posztmodern szinhaz.
Legfontosabb kesoi filmje a Pora umierac (Ideje meghalni), amiert megkap vegre minden letezo dijjat.
Utolso jatekfilmje az Ile wazy kon trojanski (Mennyit nyom a trojai falo) - Indaval valo kapcsolatunk legfontosabb filmje (mert az elso).


**Jerzy Popieluszko - lengyel, katolikus pap, a Szolidaritas eveinek legfontosabb egyhazi alakja, mara legendava notte ki magat. De Szaflarska utani lelkiallapotomban engedtessek meg hogy a Googlra bizzalak benneteket.



No comments: